top of page
bubik_edited.jpg

Rembrandt a selfikirály

Évszázadokon át a művészek készítettek selfiket, csak akkor önarcképnek hívták őket.


A megmutatkozás igénye amit felpörgetett az insta, régi keletű. A cél ugyanaz volt régen is, megmutatni a személyiségüket és társadalmi státuszukat, reklámozni magukat. Rembrandt majdnem 1oo -at készített 63 év alatt, ő volt a kor Kim Kardashianja, kevesen alkottak ennyit. Először az arcát és különböző arckifejezéseket tanulmányozta rajta., aztán rákapott az ízére és folyamatosan festette őket.


SELF PORTRAIT WITH GORGET AND BERET c. 1629

Amikor Amszterdamba költözött, felhasználta a kor másik híres festője, Rubens képét és ugyanabban a beállításban és kalapban ábrázolta magát, divatos ruhákban. Ennyit a női hiúságról... A híres festők konkrét influencerként hatottak, bőven másolták a munkáikat, híres képeiket egészen hasonlóra. Ma komoly szerzői perek elé nézhetnének...




Később meg is festetette magát a menő csipke gallérban.


Saskia van Uylenburgh -t vette feleségül, akivel szép hozomány járt. Úgyhogy a pénz miatt már nem kelett aggódnia és nyugodtan alkothatott és híres portréfestővé vált. Milyen szerencse ez nekünk!



Szívesen ábrázolta magát különleges ruhákban. Mondjuk a reneszánsz ruha a barokkban már egy letűnt kor különleges darabja volt. Van ebben valami beállított, film szerű, mint most a természetestől elég távol álló agyonfilterezett képeken.


Self portrait 1638, etching


Ezen a rézkarcon már sikerei csúcsán láthatjuk, reneszánsz kosztümben, elég öntudatos és magabiztos pózban. Teljesen insta kompatibilis volt, gyönyörű ruhák, menő pózok, siker.



Az 163o as években a családi élete zátonyra futott, 4 gyerekéből három meghalt és a felesége is elhunyt 29 évesen. Megmaradt fia Titus nevelésére felfogadta Geertje Dircx-et, aki később beperelte mert megszegte az ígéretét hogy feleségül veszi. Mindez a szobalány miatt aki a szeretője lett. Született is egy kislányuk de nem tudtak összeházasodni mert elvesztették volna a fia örökségéhez való jogot.. Tisztára mint egy szappan opera...

Sajnos itt még nem értek véget a nehézségek, Rembrandt csődbe ment, rengeteg munkáját el kellett adnia. Később fia és szerelme is meghaltak, még az ő életében. Nem túl vidám, és ez meglátszik az önarcképein is.



Idős volt már mikor ezeket festette. Ezek a képek számomra sokkal emberibbek és élettelibbek mint a fiatalkori menő portrék.

Nincs új a nap alatt, csak más köntösben lépnek elő az emberi vágyak és igények.

Itt fantaszikus fetmények képében, amit ma is csodálhatunk Mindegy ki is volt valójában, amit hátrahagyott, rengeteg embernek ad örömet.

Remélem a mai selfiek közül is lesz amit majd a múzeumban csodálhatunk pár száz év mulva. A csoda most történik, figyeljetek.


6 views0 comments
bottom of page